– zaocznie (weekendy co tydzień lub co dwa tygodnie).
Termin rozpoczęcia i zakończenia kursu będzie ustalony w momencie zebrania grupy minimum dwudziestoosobowej. Kurs zakończy się co najmniej sześć tygodni przed terminem egzaminu.
Kwalifikacyjny kurs zawodowy kończy się zaliczeniem. Osoba, która uzyskała zaliczenie, otrzymuje zaświadczenie o ukończeniu kwalifikacyjnego kursu zawodowego uprawniające do przystąpienia do egzaminu zawodowego w zakresie kwalifikacji nauczanej na danym kursie.
Celem kształcenia zawodowego jest przygotowanie absolwenta do życia w warunkach zmieniającego się świata, wykonywania rozmaitych zadań zawodowych wynikających ze specyfiki zawodu oraz do aktywnego funkcjonowania na zmieniającym się rynku pracy.
Atutem kursu zawodowego z produkcji wyrobów cukierniczych jest zdobycie umiejętności na poziomie szkoły branżowej I stopnia - w zawodzie cukiernik. Miejscem pracy absolwenta są zarówno zakłady przemysłowe, jak i rzemieślnicze wytwarzające wyroby cukiernicze, tj. ciasta, pieczywo cukiernicze, wyroby okolicznościowe, regionalne, specjalne, np. dietetyczne. Cukiernik może zajmować się sporządzaniem ciast i monoporcji w działach cukierniczych restauracji, punktów gastronomicznych i obiektów hotelarskich. Zdobyta w toku nauki wiedza i umiejętności branżowe zapewnią też pracę cukiernikowi przy obsłudze specjalistycznych linii produkcyjnych w przemysłowej produkcji m.in. wyrobów czekoladowych i lodów.
Cukiernik wykonuje czynności produkcyjno-technologiczne związane ze sporządzaniem półproduktów i wyrobów cukierniczych oraz ich dekorowaniem. Jest przygotowany do bezpiecznego użytkowania maszyn i urządzeń w toku produkcji oraz prowadzenia racjonalnej gospodarki magazynowej surowców, półproduktów cukierniczych i wyrobów gotowych.
W zawodzie cukiernik szczególnie ważna jest precyzyjność i sprawność sensomotoryczna (zmysł smaku, wrażliwość węchowa i czucie dotykowe), które są niezbędne przy ocenie organoleptycznej produkowanych wyrobów.
Słuchacz kursu zawodowego SPC.01 Produkcja wyrobów cukierniczych będzie przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
– dobierać i przygotowywać surowce, półprodukty, dodatki i materiały pomocnicze do procesu produkcji wyrobów cukierniczych oraz oceniać ich jakość,
– stosować receptury cukiernicze w procesie produkcji wyrobów cukierniczych,
– produkować wyroby cukiernicze zgodnie z zaplanowanym procesem technologicznym, przepisami prawa oraz systemami zapewniania bezpieczeństwa zdrowotnego żywności,
– dekorować wyroby cukiernicze,
– wykonywać operacje technologiczne związane z produkcją wyrobów cukierniczych,
– użytkować maszyny, urządzenia, sprzęt cukierniczy i aparaturę kontrolno-pomiarową zgodnie z instrukcją obsługi,
– magazynować surowce, półprodukty i wyroby cukiernicze, przestrzegając warunków przechowywania,
– posługiwać się dokumentacją technologiczną i normami produkcji wyrobów cukierniczych,
– przygotowywać wyroby cukiernicze do konfekcjonowania,